img

Bokashi Keukenemmer - complete set

€ 59,99 €67,99 per set incl. btw Aanbieding: 12% Korting
Aantal
Maak een keuze
De Bokashi startset bestaat uit: 2 emmers + toebehoren en 1 zak gratis starter.

Gratis verzonden!

Levertijd: 1 werkdag
Op werkdagen voor 15u besteld = morgen in huis

PostNL
Bezorging met PostNL
Track & Trace link per mail

Belgie
Land van herkomst: Belgie

keurmerken_recyclebaar.jpg


Artikelnummer: 2780000000320

Fermenteren in plaats van kompost maken!

Met de Bokashi keukenemmer fermenteer je eigen keukenafval in huis. Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter (dat te koop is) ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren en dus niet gaat rotten.

Afmetingen van de emmer:   31x27x37cm

Hoe deze keukenemmer gebruiken
Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en iedere andere soort plantenresten. Bij een goede fermentatie krijgen rotting en stank geen kans.

Bereiding:

1 Snij de keukenresten in stukjesvan ongeveer 5 x 5 cm.

2 Verdeel een kleine hoeveelheid (20 ml) Bokashi-starter op het rooster van de keukenemmer.

3 Strooi een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de emmer.

4 Verdeel opnieuw 20 ml Bokashistarter op de keukenresten.

5 Druk de keukenresten stevig aan.

6 Sluit de Bokashi-keukenemmer (luchtdicht) af met het deksel.

7 Herhaal dit proces tot de emmer vol is.

8 Tap (na ca. een week) dagelijks het verzamelde vocht af. Dit vocht is geschikt als voeding voor kameren tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water.

Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. 

In het toilet en afvoerbuizen werkt het preventief als een natuurlijke ontstopper.

9 Als de emmer vol is, laat hem dan 2 weken met rust zodat de bovenste resten ook gaan fermenteren.

10 De Bokashi is klaar wanneer het een aangename zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn op het oog nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.

11 De resten kunnen nu worden verwerkt in de bodem (in de com- posthoop werkt het als com-postversneller). Graaf een geul (ca. 15 cm diep) tussen de planten en houd 10-15 cm afstand tot de wortels. Schep de Bokashi erin.(ca. 1 kg per m2). Daarna afdekken met aarde. Nu wordt Bokashi omgezet doorhet bodemleven. Ook regenwormen zijn er gek op. Gezond en handig, want dat zijn gratis tuinmannen!

Na het verwerken van Bokashi twee weken wachten met inzaai- en of poten. Bokashi-starter is een microbiële aanjager van het fermentatieproces en bevat Effectieve Micro-organismen. Door Bokashi-starter in laagjes tussen de keukenresten te verdelen, zullen de restenniet rotten maar fermenteren(opwaarderen).

Handig: Bokashi-starter kan ook toegevoegd worden aan potgrond voor (kiem)planten en bloemen.

GESCHIKT

• groente- en fruitresten (schillen, stronkjes, etc)
• citrus- en bananenschillen
• gekookt voedsel
• gekookt (of rauwe) vlees of vis
• kaas & yoghurt
• eierschalen, kleine botjes en graten
• brood (beperkt)
• papieren theezakjes en koffiedik
• bloemen- en plantenresten
• as en asresten (mits zeer goed verdeeld)

ONGESCHIKT

  • beschimmelde of verrotte resten
  • vloeibare resten zoals, azijn, soep,sap, melk, olie en water
  • grote botten
  • papier

Waarde van GFT-Bokashi
In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.

Bokashi zorgt voor een:

  • Goede voeding voor het bodemleven.
  • Ontgiftende werking op de bodem.
  • Goed leefmilieu voor micro-organismen.
  • Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:

  • De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
  • Een verschuiving naar een opbouwende ziekteonderdrukkende bodem.
  • Een grotere microbiele diversiteit en activiteit.
Waarom fermenteren i.p.v. komposteren?
Mits goed gedaan:
-Ideaal voor Eco-Mensen met een kleine tuin, terras, daktuin of balkon.
-Geen schimmelontwikkeling.
-Geen ongewenste uitzaaiing van zaden.
-Zelfs hardnekkige plantenwortels kunnen niet opnieuw wortel slaan (bijv. Zevenblad oftewel Aegopodium podagraria).

Product informatie

Digitale brochure5.pdf

BOKASHI

Wat is bokashi?
Bokashi is het Japans woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal'. De organische resten worden luchtdicht gefermenteerd voor een optimaal fermentatieproces waarbij nuttige stofwisselingsproducten van micro-organisme ontstaan.
Dankzij Bokashi, maak je van je eigen organische resten een optimale bodemverbeteraar.

Waarom Bokashi?
Traditioneel gebruikt men in Japan Bokashi om de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines en aminozuren.
Planten krijgen zo meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
De neutrale micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem eerst kozen voor de, tot dan toe, overheersende schadelijke micro-organismen, zullen zich nu aansluiten bij de effectieve micro-organismen van EM. Een ziekte- verwekkende bodem wordt zo een ziekte-onderdrukkende bodem.

Hoe maak ik Bokashi?
Je kan zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakte keukenresten en plantenresten.
Start op de bodem van de bokashi emmer met wat bokashi starter te verdelen. Breng je resten altijd in kleine stukjes in de bokashi emmer en druk goed aan. Na iedere laag resten, voeg je nog een kleine hoeveelheid bokashi-starter.
Nadat de keukenemmer vol is, laat je die 2 weken goed afgesloten fermenteren.
Tap dagelijks het bokashi-sap af, dit kan verdund worden 1/100 bij het gietwater of gewoon in de afvoer ter reiniging worden gegoten.
Na 2 weken is de bokashi klaar en kan die in de grond worden ingewerkt.

Hoe weet ik of de Bokashi goed gelukt is?
Na 2 weken mag de inhoud van de Bokashi-emmer verwerkt worden in de tuin. Bij openen bemerk je een zoet zure geur. In sommige gevallen bemerk je ook een soort 'schimmel' op de bovenkant van de resten.
Als de Bokashi onaangenaam ruikt, dan liep het fermentatie proces niet helemaal naar wens.

De Bokashi is klaar, wat kan ik daar nu mee doen?
De gefermenteerde resten kunnen het best in de grond worden ingewerkt. Breng de resten in een putje of een geul in de grond, en bedek af met een kleine hoeveelheid aarde. Op die manier werkt het fermentatieproces verder wat zeer gunstig is voor de bodem.
Vermeng je Bokashi (gefermenteerde resten) in de composthoop. Het grote aantal Effecteive Micro-organismen uit de Bokashi, komen de verwerking van de totale composthoop ten goede.
Bij vriesweer kan er niet worden ingewerkt in de grond, vandaar dat je in die periode de gefermenteerde resten kan bewaren onder een zeil. Wissel de lagen Bokashi ook eventueel af met een laag aarde, en creëer zo tegen de lente een eigen gemaakte, zeer voedzame 'potgrond'.

Er staat schimmel op mijn Bokashi, is dat normaal? 
Een lichte vorm van wat eruit ziet als een schimmel, kan inderdaad voorkomen in de Bokashi-emmer. Dat hoeft op zich zeker geen slecht teken te zijn, in tegendeel.
Gaat de schimmelvorming echter gepaard met een onaangename geur, dan breng je beter de inhoud van de Bokashi-emmer naar de composthoop en begin je opnieuw.

Waarom moet ik bokashi-starter aan de resten in de Bokashi emmer toevoegen?
Door Bokashi-starter aan het organisch materiaal toe te voegen, verdeel je Effectieve Micro-organismen meteen tussen de resten.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn zorgen voor productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitaminen en anti-oxidanten.
Ze zorgen teven voor een grotere microbiële diversiteit en activiteit.

Films


Beoordelingen van klanten, reacties, vragen en antwoorden

Goed


Emmers nog niet gebruikt ivm de kou, maar bestelling is vlot en goed bezorgd

Yvonne Heldens
Heel Goed


Ben pas een week bezig, moet nog even afwachten wat de resultaten zijn van het systeem

Jan Tholhuijsen
Goed


Net in gebruik genomen, dus nog geen resultaat.ook te koud in de garage denk ik voor een optimale fermentatie. Word vervolgd

Jolanda
Heel Goed


Ik ben erg blij met mijn aankoop. raad het zeker aan. Goede kwaliteit. meteen in gebruik kunnen nemen in ons kleine appartement. Enige kleine opmerking: het is niet 'geurloos' zoals het soms word beschreven. Er komt vooral van een open zak ME korrels een zure (zuurkool) achtige geur vanaf. Grappig genoeg ruikt je het gft afval helemaal niet. zelfs niet als je de bak weer opendoet om het afval van de dag erin te doen. Maar alsnog staat hij in onze bijkeuken en storen we er ons niet veel aan. Erg blij dat we er meer in kunnen doen dan onze bak voor de composthoop op de volkstuin. Met een gezin van twee volwassenen en twee kinderen die veel vers eten zelf bereiden en vaak vegetarisch en of veganistisch eten maken we wel de bak sneller vol dan de gemiddelde twee weken. ongeveer iets meer dan een week zit een emmer vol. dit betekend dat we nog een emmer bij zullen halen zodat we constant kunnen blijven vullen.

Jasmijn
Heel Goed


Is mijn 2e set emmers. Van eerste set 10 jaar plezier gehad. De Emmer werkt uitstekend. Keukenafval daarna in de compostbak. Na 2 weken roze van de pieren!

Aart
Heel Goed


Het meeste van je afval voor de groene afvalbak kan in kleine stukjes in de bokashi waarna het gebruikt kan worden in moestuin, bloemen en zelfs voor je afvoer. Heel fijn dat je afval een tweede leven krijgt en daarnaast produceer je minder afval!

Wies Vonk
Heel Goed


Degelijke, stevige emmers. Sluit hermetisch af. Nog bezig met vullen en afwachten verder.

Pauline
Algemene vraag


Ik gebruik de emmers sinds het begin van het jaar, ging goed! Maar ik startte van de week een nieuwe emmer en ik heb op de eerste laag materiaal schimmel. De vorige emmer ook. Ik ben dan terug opnieuw begonnen maar nu dat de tweede emmer ook schimmel heeft vraag ik me af wat ik er kan aan doen. Het is nochtans al maanden goed gedaan.

Stien
Heel Goed


So far I am very happy with my new Bokaski compost system.

Charlotte Harris
Heel Goed


Reuze blij met de emmers. Erg functioneel en simpel in gebruik. Geen geur overlast. Ik heb de emmers net een week in gebruik dus ik weet nog niet hoe t fermenteren zal veel pen. Ik Kijk er erg naar uit om t in mijn tuin te verwerken. Het formaat van de emmers is prachtig : t neemt weinig ruimte in. Ben verlost van made probleem met warm weer. Hoe t fermenteren verloopt weet ik nog niet. Ik heb nog niet een keer vocht er uit gehaald. Ik heb wel wat karton (weinig) toegevoegd. Is dat de oorzaak? Verder ben ik niet enthousiast met de oranje kleur. Groen zou veel toepasselijker zijn. Maar ja.

Margreet korving
Heel Goed


Snel geleverd, de complete set met 2 emmers en starter. Eerste emmer half vol, steeds een laagje bokashi ertussen... het is heel leuk om te doen en ik ben ontzettend benieuwd naar het resultaat straks!

Nympha Ronden
Heel Goed


Ik heb zeker hoge verwachtingen in de lente want dan pas kan ik goed beoordelen. De bestelling liep perfect.

Valentina
Heel Goed

goed om te horen, veel plezier ermee


Heel Goed


Vlotte service! Materiaal ziet er goed uit! Meteen begonnen met verzamelen. Heel benieuwd wat het gaat worden.

Riekje Korf

Bokashi Keukenemmer - complete set

Stel hieronder een vraag over dit product of geef je mening! Zo help je meteen iedereen die op zoek is naar een goed duurzaam alternatief.

Maak een keuze*:
Naam*: E-mail adres*: Reactie*:



Kies een kleur

Deze verfkleuren worden gemaakt met natuurlijke pigmenten. Afhankelijk van de gebruikte pigmenten kan de prijs verschillen.

Klik op de kleur om deze te bestellen en de prijs te zien.



Rood
Oranje
Geel
Groen
Blauw
Paars
Bruin
Grijs
Wit