Aan de slag
Bij fermentatie worden bokashi-emmers gebruikt. Deze emmers zijn niet zo groot, waardoor ze gewoon in een keukenkastje of op een balkon kunnen staan. In zo’n emmer gebruik je een soort lasagne-techniek, waarbij je steeds een laagje bokashi starter, een laagje keukenafval en dan weer een handjevol bokashi starter toevoegt tot de emmer vol is. Dan zet je deze emmer nog een tijdje aan de kant. Vul in die tijd een tweede emmer.
Bokashi starter bestaat uit bijvoorbeeld tarwezemelen die gefermenteerd zijn met EM Actief: Effectieve Micro-organismen die in de natuur voorkomen. Deze zetten vervolgens het fermentatieproces in gang bij keukenafval in je bokashi-emmer.
Eindproduct
Tijdens het proces van fermentatie is het van belang om wel regelmatig vocht af te tappen. Bokashi-emmers hebben onderin een kraantje waarmee je dit kunt doen. Dit vocht is eigenlijk een soort vloeibare mest die je (met 100 delen water) verdund aan je planten kunt geven. Dit is voedingsrijk zuur, wat ook een zure geur heeft. De rest van de bokashi (het keukenafval dat in de emmer achtergebleven is) voeg je ingegraven toe aan de grond in een tuin of geef je mee met het gft-afval. Dit zal dan verder composteren in de grond zelf.